martes, 1 de mayo de 2012

Global Strike... 

Anonymous, Occupy Wall Street, i altres...

Nou moviment al ciberespai...

Una notícia sobre l'1 de maig que no llegiràs en gairebé cap mitjà important del món: per primera vegada en la història s'ha convocat una vaga general des de les xarxes socials. Espero equivocar-me. Però molt em temo que el hashtag de Twitter # globalstrike de la vaga global estarà mal explicat o marginat en els mitjans de masses. En realitat seria molt fàcil contextualitzar: el moviment Occupy Wall Street va convocar una Global Strike, el grup hacktivista Anonymous es va unir, fins i tot els sindicats van abraçar la causa. Més de 115 ciutats dels Estats Units tenen previstes manifestacions. Però la reivindicació té poc a veure amb "pujades de salaris" o "millores laborals". La global strike vol denunciar la desigualtat econòmica. El sistema capitalista com un tot.

Crec que aquesta global strike, aquesta vaga del 99%, pot marcar un abans i un després. Durant la passada vaga general a Espanya del 29 de març el moviment 15M va fer un assaig. La seva vaga del 99% - ignorada per la majoria - va ser el primer pas en aquest món connectat on els sindicats ja no són els únics representants dels treballadors. A la Roma imperial els proletaris eren els ciutadans que no tenien propietats i només podien aportar prole (fills). Karl Marx va ressuscitar el terme per parlar dels assalariats fabrils del capitalisme. Però els temps canvien.

Les fàbriques van desapareixent del primer món. Ningú representa als freelance. Als autònoms. El terme classe mitjana encunyat per Wright Mills el 1951 fa aigües. El món del 99% és una altra cosa. Es regeix per altres termes. Per altres classes. El precariat. El cognitariat. Els netciudadanos. La classe virtual. El crit "proletaris del món, uniu-vos" hauria reemplaçar per "cibertarios del món, uniu-vos". Les lleis del segle passat no aconsegueixen legislar el nou món. Els sindicats no haurien de ser els únics amb potestat de convocar una vaga. Per això he escollit avui, primer de maig, dia de la global strike, per parlar de les noves classes que substitueixen o es sobreposen al proletariat. Faig un petit homenatge al imprescindible llibre The class of the new, de Richard Bardbrook (Baixa-te'l aquí), reproduint petits extractes.

La classe virtual. "La classe virtual vol apropiar-se de les tecnologies emergents per lluitar contra l'intent de control polític autoritari en el ciberespai. Vol arrossegar la tecnotopía a l'edat de les polítiques primitives del capitalisme depredador "


Arthur Kroker / Michel Weinstein (1994)

Els netciutadans. "La paraula netciudadano reflecteix el nou món no basat en la pertinença social geogràfica. S'usa per descriure a les persones que es preocupen per la xarxa i que treballen cap a la construcció d'un sistema de naturalesa cooperativa i col · lectiva del que es beneficia la resta del món "

Michael & Ronda Haubens (1995)

Els treballadors immaterials. "Totes les característiques de l'economia postindustrial s'accentuen en la forma de producció immaterial pròpiament definida: producció audiovisual, la publicitat, la moda, la producció de programari, fotografia, activitats culturals ..."

Maurici Lazzarato (1996)

Els ciutadans digitals. "Són tolerants, cívics i radicalment compromesos amb el canvi. Profundament optimistes sobre el futur, estan convençuts que la tecnologia és una força del bé "

John Katz (1997)

El eixam. "El model d'Internet té moltes lliçons per a la nova economia: potser la més important sigui l'abraçada de poder de l'eixam mut. L'objectiu de poder de l'eixam és un rendiment superior en un ambient turbulent. (...) Nombroses petites coses connectades entre si formen una xarxa que genera un poder terrible "

Kevin Kelly (1998)

La multitud. "El treball concret ha tendit a reduir-se, i el treballador està cada vegada més lluny de l'objecte del seu treball. (...) El treball immaterial immediat genera la interacció social i la cooperació (...) La manera de producció de la multitud es reapropia de la riquesa del capital i també construeix la nova riquesa, articulada amb els poders de la ciència i el coneixement social a través de la cooperació ".

Toni Negri & Michael Hardt (2000)

El cognitariat. "L'existència dels treballadors virtuals no és virtual, el cos del treballador virtual no és virtual. Per això prefereixo parlar de proletariat cognitiu (cognitariat) per posar l'accent en el material (em refereixo al físic, al neurològic, al psicològic) la malaltia dels treballadors involucrats en l'economia de xarxa "

 Franco Berardi Bifo (2001)

El cibertariado. "A través de la força de treball ha tingut lloc una convergència extraordinària i sense precedents. De tele-operadors a venedors, d'inspectors a bibliotecaris, una proporció gran i creixent dels treballadors gasta el seu temps a diari de forma idèntica: asseguts amb una mà posada sobre un teclat i donant-li voltes al ratolí ".

Ursula Huws (2001)

El precariat. "El precariat es refereix a totes les formes possibles d'inseguretat, d'explotació flexible no garantida: des de l'ocupació il · legal o de temporada als subcontractes, treballadors independents o els anomenats treballadors per compte propi"

Font: 20 minutos.es


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Hola Blogger! Puedes dar tu opinión: